Bezejmenná stránka: Akta O

The Wonderful Wizard of Oz (1910)

 

USA 1910, 13 minut, produkce: Selig Polyscope Company, scénář a režie: Otis Turner

 

Děj tohoto prvního filmového zpracování dobrodružství Dorotky a jejích přátel, odpovídá předloze. Víceméně. Tedy více, až na několik drobných změn.

Ta první je hned na začátku. Strašáka totiž děvče potká a z kůlu osvobodí už v Kansasu. Teprve potom přijde tornádo (podle titulků cyklon) a odnese Dorotku, Strašáka, Tota – a krávu Imogene a osla do země Oz.

 

Mezitím ve Smaragdovém městě.

Čarodějnice Momba zaútočí na krále Čaroděje Oz a prosadí svou. Čaroděj vydá vyhlášku, v níž slibuje království tomu, kdo ho Momby zbaví. On sám už má panování po krk a rád by se vrátil do Omahy.

 

Na cestě.

Objevuje se Glinda a proměňuje Tota ve „skutečného ochránce”, pejsek vyroste a bez prodlení zkrotí Zbabělého lva, který Kansasany v tu chvíli napadl. Dorotka si přečte Čarodějovu výzvu, přibitou na stromě, a neváhá.

Ještě v lese najde a naolejuje Julii, tedy spraví Plecháče. Po veselém tanci (taneční čísla provází prakticky každou scénu) vyrazí posílený tým na Mombu.

Ani nové akvizice (kromě Plecháče, jehož motivuje vděk, se bůhvíproč a bůhví odkud objevila velká černá kočka, nejspíš proto, aby byla do páru) ale nepomohou. Momba s jednou létající opicí a bandou poskoků útočníky zajme, strčí za mříže, děvče jí musí sloužit. Posluha ovšem znamená i úklid a k úklidu je zapotřebí voda, a voda, jak víme, likviduje čarodějky lépe než kyselina.

Momba je pryč, Dorotka pokračuje do Smaragdového města pro vypsanou odměnu. Korunu ale odmítne, přenechá ji Strašákovi.

Čaroděj balí a připravuje balon. Není to bez potíží, podle kolektivní smlouvy s místními odbory se po dvanácté nepracuje (tančit se může, tomu se ani tady nevyhnete).

Odlétá.

Sám, jak bylo už v knize popsáno, bez Dorotky. Ta zůstává s přáteli v zemi Oz.

 

Poznámka č. 1. Na plátně se Dorothy a její přátelé ve společnosti postav z prvních tří knih objevili už v roce 1908 v rámci propagačního turné Fairylogue and Radio-Plays.

 

Poznámka č. 2. Nehrají žádnou roli, má je na nohou už z domova, ale stejně by mě zajímalo jakou mají barvu Dorotčiny boty. Jsou totiž tmavé.

Dorotka a Momba

5.1.2021

Někde jinde

Film na Archive.org

 

 

 
Tumbrl Facebook Instagram Twitter

Literárium další příběhy ...

Bestiář

Cokoliv
Akta O
Holmesiana
Hudba
Film a TV
Historie

Poslední změny

 

TOPlist